ВНИМАНИЕ!!! ДЕЖУРЕН TЕЛЕФОНЕН НОМЕР ЗА СИГНАЛИ : 0877 705 112 НА ТОЗИ ТЕЛЕФОН СОБСТВЕНИЦИТЕ/ПОЛЗВАТЕЛИТЕ НА ОБЕКТИ ПО ЧЛ.206 ОТ ЗГ МОГАТ ДА УВЕДОМЯВАТ РДГ ВАРНА, КОГАТО СИСТЕМАТА ЗА ПОСТОЯННО ВИДЕОНАБЛЮДЕНИЕ ПРЕКЪСНЕ, И В ПОСЛЕДСТВИЕ ЗАПОЧНЕ РАБОТА.

НачалоНовини 2013/02Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

05.02.2013 - Работни срещи за популяризиране на резултатите от успешно приключилия проект „Мониторинг на пожарите в европейските гори чрез информационни системи - EFFMIS” по програма INTERREG IVC на Европейския съюз

На 30.01.2013г. в РДГ Пловдив и на 31.01.2013г. в Залата на Техническия университет гр. Габрово се проведоха работни срещи за популяризиране на резултатите от успешно приключилия  проект „Мониторинг на пожарите в европейските гори чрез информационни системи - EFFMIS” по програма INTERREG IVC на Европейския съюз, по който ИАГ беше проектен партньор.

На срещата в Пловдив присъстваха представители на Южно централно държавно предприятие гр. Смолян, Югоизточно държавно предприятие гр. Сливен, РДГ Пловдив, както и  представители на община „Родопи” и ГПК „Чил тепе”. 

В Габрово интересът към работната среща беше много голям и присъстваха представители на общините Горна Оряховица, Лясковец, Трявна и Габрово, както и представители на Северно централно държавно предприятие, Североизточно държавно предприятие, ДЛС Росица, ДГС Омуртаг, ДГС Търговище, ДГС Габрово, ДГС Буйновци, ДГС Болярка, ДГС Горна Оряховица, ДГС Севлиево, ДГС Силистра, ДЛС Каракуз, ДГС Сеслав, ДГС Разград, ДГС Елена, ДГС Бяла, ДЛС Дунав, ДГС Свищов, ДГС Плачковци, ДГС Тутракан, ДЛС Воден Ири Хисар и РДГ Велико Търново.

Целта на работните срещи беше, да се представи Плана за действие за превенция и борба с горски пожари за България, както и възможностите за внедряване на добрата практика от Литва - системата FIREWATCH в България, със средства от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013г. по мярка 226  „Възстановяване на горския потенциал и въвеждане на превантивни дейности”.

Основно интересът на участниците беше насочен към системата FIREWATCH. Обсъдени бяха техническите й характеристики, изтъкнати бяха предимствата и недостатъците й, направени бяха сравнения с други системи за ранно оповестяване на пожари.

Участниците в работните срещи споделиха проблеми, свързани с кандидатстването, изпълнението и финансирането на проекти от ДГС и ДЛС по мярка 226. Направени бяха предложения за облекчаване на условията за кандидатстване по „горските мерки” през следващия програмен период.