ВНИМАНИЕ!!! ДЕЖУРЕН TЕЛЕФОНЕН НОМЕР ЗА СИГНАЛИ : 0877 705 112 НА ТОЗИ ТЕЛЕФОН СОБСТВЕНИЦИТЕ/ПОЛЗВАТЕЛИТЕ НА ОБЕКТИ ПО ЧЛ.206 ОТ ЗГ МОГАТ ДА УВЕДОМЯВАТ РДГ ВАРНА, КОГАТО СИСТЕМАТА ЗА ПОСТОЯННО ВИДЕОНАБЛЮДЕНИЕ ПРЕКЪСНЕ, И В ПОСЛЕДСТВИЕ ЗАПОЧНЕ РАБОТА.

НачалоНовини 2013/02Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

05.02.2013 - Ръководители и експерти от ИАГ, РДГ – Бургас и РДГ – Велико Търново посетиха РУГ – Истанбул, ГС Къркларели и ГС Одрин, Република Турция

От 28 януари  до 1 февруари 2013 г. делегация от ръководители и експерти от ИАГ, РДГ – Бургас и РДГ – Велико Търново, водена от и.д. Изпълнителния директор на ИАГ инж. Красимир Каменов, бе на посещение в териториалния обхват на РУГ Истанбул, Република Турция. Посещението бе по покана на директора на РУГ Истанбул. В състава на българската делегация участваха още:  д-р инж. Любчо Тричков – директор на  дирекция ПМД, инж. Николай Василев – началник отдел ПСП, инж. Петко Илиев – старши експерт в отдел ПСП, инж. Стоян  Терзиев – директор  на РДГ Бургас и инж. Николай Николов – директор на РДГ  Велико Търново.

Целта на посещението бе да се продължат водените разговори в България през месец ноември 2012 г. между представители на държавните горски власти на двете страни за съвместно изпълнение на проекти по програми, финансирани от ЕС и обмяна на опит в стопанисването и опазването на горските ресурси. 

Ръководството на  РУГ Истанбул - г-н Зекерия Мере – директор, г-н Решад Тунч – зам.директор и г-н Шахин Айбал - зам.директор, представиха дейността на  управлението и попадащите в него единадесет горски стопанства. Посочени бяха данни за стопанисваните територии, добивите на дървесина и недървесни горски продукти, залесяванията и противопожарните дейности. От предствената информация, направи впечетление наличието на собствен капацитет за борба с горските пожари; ниският процент на ползване спрямо прираста (под 50%); високият процент леситост на гр.Истанбул (49%); сериозният приход от кариери в размер над 50 000 000 лв на година; високият процент държавни гори (почти 100%); отделянето на ловната дейност в друга Генерална дирекция в Министерството на горите и водите. Подчертана бе ролята на Регионалните управления по горите и Горските стопанства в Република Турция за провеждането на държавната политика за подпомагане на местното население в горските райони, в т.ч. чрез предоставяне на финансова помощ на физически лица за извършване на  земеделски и горски дейности. По време на разговорите бе постигната договореност за съвместна подготовка и изпълнение на проект с противопожарни мерки по Програмата за трансгранично сътрудничество между РДГ-Бургас и ГС Къркларели. В град Истанбул бе посетен Лесотехническия факултет на Истанбулския университет, където българската делегация проведе среща с ръководството на факултета. 

В рамките на посещението българската делегация посети и се запозна  с дейността на  ГС Одрин и  ГС Къркларели. На среща с ръководството на ГС Къркларели бяха предложени и обсъдени конкретни противопожарни мерки, които да се включат в съвместно проектно предложение между РДГ-Бургас и стопанството в рамките на предстоящата трета покана по Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Турция 2007-2013.