ВНИМАНИЕ!!! ДЕЖУРЕН TЕЛЕФОНЕН НОМЕР ЗА СИГНАЛИ : 0877 705 112 НА ТОЗИ ТЕЛЕФОН СОБСТВЕНИЦИТЕ/ПОЛЗВАТЕЛИТЕ НА ОБЕКТИ ПО ЧЛ.206 ОТ ЗГ МОГАТ ДА УВЕДОМЯВАТ РДГ ВАРНА, КОГАТО СИСТЕМАТА ЗА ПОСТОЯННО ВИДЕОНАБЛЮДЕНИЕ ПРЕКЪСНЕ, И В ПОСЛЕДСТВИЕ ЗАПОЧНЕ РАБОТА.

НачалоНовини 2013/02Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

04.02.2013 - Дирекцията на Природен парк „Златни пясъци” отбеляза своята 70-та годишнина

Дирекция на природен парк „Златни пясъци” към Изпълнителна агенция по горите участва в работна среща с партньори на парковата администрация – Община Варна, учебни заведения носители на приза „Зелен флаг” от гр. Варна и неправителствени организации по повод бъдещо съвместно сътрудничество. Това е едно от първите мероприятия, свързани с честването на 70-тата годишнината от създаването на парка. 

На мероприятието бяха обсъдени програми, в които експертите от парка ще обучават учениците от екоучилищата в региона как се стопанисва и опазва природата.

Администрацията на природния парк предвижда различни инициативи, свързани с отбелязването на кръглата годишнина - издаване на брошура и книга „70 години ПП „Златни пясъци”, фотопленери, провеждане на национални и регионални фестивали. Дирекцията е планирала и национална работна среща, която да събере всички 61 учебни заведения в страната, които работят активно по програми „Екоучилища” и „Учим за гората”.

Идеята за създаване на парк „Златни пясъци” е документирана още през 1915 г. Но тя се превръща в реалност на 3 февруари 1943 година, когато с постановление на Министерство на земеделието и държавните имоти част от Държавната гора “Хачука” на площ от 2,4 кв. км е обявена за Народен парк. През 2003 г. със Заповед на Министерство на околната среда и водите Народен парк „Златни пясъци” е преобразуван на Природен парк „Златни пясъци”.